dogstories.gr logo
 
Τρίτη 16.08.22
Θετική εκπαίδευση σκύλων
 
Κατάλληλη ηλικία απόκτησης και εκπαίδευσης του σκύλου μας

Όταν σκεφτούμε και αποφασίσουμε ότι είναι στιγμή ν' αποκτήσουμε το σκυλάκι που επιθυμούμε και αγαπάμε, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η πιο κατάλληλη περίοδος υιοθέτησης είναι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου μήνα της ζωής του. Τις πρώτες εξήντα περίπου μέρες μετά τη γέννησή του είναι απαραίτητο να τις βιώσει κοντά στη μητέρα του και τ' αδέρφια του, κάτι που αποτελεί την πιο ισχυρή βάση της αρχικής του κοινωνικοποίησης και μια ανάγκη ζωτικής σημασίας.

Αυτή η ηλικία επίσης των 2 μηνών είναι η πιο ιδανική περίοδος για να ξεκινήσει το κουτάβι μας την εκπαίδευσή του. Θεωρείται πως 2-3 μηνών ο εγκέφαλος ενός σκύλου αποθηκεύει πιο αποτελεσματικά πληροφορίες και ερεθίσματα απ' το περιβάλλον γύρω του. Ας μην περιμένουμε λοιπόν να μεγαλώσει αρκετά πριν ξεκινήσουμε την εκπαίδευσή του, για να μη χρειαστεί να καταφεύγουμε σε επίλυση προβληματικών συμπεριφορών λόγω αμέλειάς μας.

Η ευθύνη της απόκτησης ενός σκύλου και οι θετικές της πλευρές

Με την απόκτηση ενός καινούριου τετράποδου φίλου σίγουρα «γεννιούνται» κάποιες μικρές ευθύνες και οι ρυθμοί της ζωής μας αλλάζουν πολλές φορές σε σημαντικό βαθμό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε πως εμείς είμαστε αυτοί που αποτελούμε την κύρια συντροφιά ενός κουταβιού και να λάβουμε υπόψη πως σχεδόν πάντα είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του.

Ένα σκυλάκι χρειάζεται τακτικές βόλτες, 2-3 φορές την ημέρα και αρκετή άσκηση, ανάλογη της απαίτησης κάθε ράτσας. Έχει ανάγκη για παιχνίδι και ευθύνη μας φυσικά είναι η εξασφάλιση της τροφής του.

Η συμβίωση όμως μ' ένα σκύλο και όλες οι παραπάνω ευθύνες φανερώνουν πολλές θετικές πλευρές για εμάς τους ίδιους και για τη ζωή μας. Η τρυφερότητα που δεχόμαστε από ένα σκυλάκι είναι πάντα άνευ όρων και ορίων και η επαφή μας μ' αυτό μπορεί να «ξεκλειδώσει» αμέτρητα συναισθήματα. Είναι γνωστό πως παιδιά μικρής ηλικίας που συνυπάρχουν με σκυλάκια, αναπτύσσουν πιο έντονη αίσθηση υπευθυνότητας στη ζωή τους, γίνονται πιο κοινωνικοί και φιλικοί άνθρωποι, με μια πιο ισορροπημένη ψυχοσύνθεση. Ηλικιωμένοι άνθρωποι επίσης είναι πολύ θετικό να έρχονται σ' επαφή με ένα κατοικίδιο όπως ο σκύλος, αφού έχει αποδειχθεί πως η συμβίωσή τους λειτουργεί θεραπευτικά. Παραδείγματα όπως μείωση πιθανοτήτων παρουσίασης καρδιακού επεισοδίου και καταθλιπτικών τάσεων είναι έγκυρα και παρατηρημένα ακόμα και από ειδικούς.

Είναι σίγουρο πως οι θετικές πλευρές της απόκτησης ενός σκύλου δίνουν όμορφη διάσταση στη ζωή μας και θα πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και αγάπη.

Τουαλέτα

Ένα από τα σημαντικότερα και πρωταρχικά θέματα που πρέπει ν' αναλάβουμε από τη στιγμή που έρχεται ένα κουτάβι στο σπίτι μας, είναι η εκπαίδευση τουαλέτας.

Είναι πολύ βασικό να γίνει σαφές στο κουτάβι μας ποιος είναι ο χώρος ή το σημείο που επιτρέπεται να κάνει την ανάγκη του και αυτό φυσικά απαιτεί υπομονή, κατανόηση και σωστή καθοδήγηση. Ποτέ δε θα πρέπει να μαλώνουμε ένα σκυλάκι για κάποιο πιθανό «ατύχημα» που μπορεί να έχει μέσα στο σπίτι, γιατί απλά αποτελεί μια φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά και είμαστε εμείς αυτοί που καλούμαστε να ελέγξουμε την κατάσταση.

Στη Θετική Εκπαίδευση Σκύλων υπάρχουν λύσεις και μέθοδοι εκπαίδευσης τουαλέτας που επιφέρουν μόνιμα αποτελέσματα.

Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού μας αποτελεί μία ακόμα άκρως απαραίτητη διαδικασία και ανάγκη εφόσον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χαρακτήρα που πρόκειται να σχηματίσει. Άγχος, φοβίες, στρες, επιθετικότητα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα που μπορεί ν' αποκτήσει ένας σκύλος που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά και επαρκώς. Μετά την αρχική, βασική διάπλαση χαρακτήρα και συμπεριφοράς που θα λάβει απ' την επαφή του με τη μητέρα και τ' αδέρφια του κουτάβια, επιβάλλεται να συνεχίσει η διαδικασία κοινωνικοποίησης με όσο το δυνατόν θετικότερες συσχετίσεις. Επαφή και εξοικείωση με ζώα διαφόρων ειδών, ανθρώπους κάθε τύπου, και ποικίλα οπτικοακουστικά ερεθίσματα, θα «χτίσουν» σταδιακά μια ισορροπημένη ψυχολογία σ' ένα σκύλο. Κάθε Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων θεωρεί πολύ σημαντική τη
διαδικασία κοινωνικοποίησης και συγκαταλέγεται πάντα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής του.

Όσο πιο σωστά κοινωνικοποιηθεί ένα κουτάβι,τόσο μειώνονται οι πιθανότητες ανάγκης για διόρθωση χαρακτήρα κατά την ενηλικίωσή του.

Παιχνίδι με το σκύλο-Συμβουλές σωματικής επαφής

Κάθε σκύλος έχει ανάγκη για παιχνίδι και επαφή μαζί μας καθημερινά. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ποια παιχνίδια είναι ασφαλή γι' αυτόν, πόση διάρκεια είναι προτιμότερο να έχουν αυτά τα παιχνίδια και ποιος είναι ο σωστός τρόπος σωματικής επαφής μεταξύ μας.

Πρόταση και συμβουλή μου πριν αποκτήσουμε ένα σκύλο, είναι να έχουμε γνώση αναγκών και απαιτήσεων που έχει σαν ράτσα. Περισσότερες ώρες άσκησης και παιχνιδιού χρειάζεται ίσως ένα boxer ή ένα labrador σε σχέση με ένα bulldog.

Ειδικά αν συμβαίνει αυτό σε καθημερινή βάση και με υπερβολική χρονική διάρκεια, δε χαλαρώνει ποτέ το νευρικό σύστημα του ζώου, άσχετα αν έχει ξεκουραστεί το σώμα.

Επιλέγουμε παιχνίδια από τα Pet Shops που να είναι ασφαλή και να δραστηριοποιούν τον εγκέφαλό του. Υπάρχουν πολλά παιχνιδάκια που διαλύονται εύκολα σε κομμάτια και μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία του.

Απαραίτητο επίσης είναι όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι και παίζουν με το σκυλάκι, να είμαστε πάντα παρόντες.

Το πιο σωστό είναι ένα σκυλί να χαϊδεύεται με ανοιχτή την παλάμη μας κάτω απ' το λαιμό του, πλάγια και κάτω από το σώμα του. Τραβήγματα της ουράς, των αυτιών και σφιχτά πιασίματα της μουσούδας ίσως γίνουν αρκετά ενοχλητικά για το κατοικίδιό μας και να ενεργοποιήσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές για μας.

Σαν Θετικός Εκπαιδευτής σκύλων λοιπόν, προτείνω σύντομης διάρκειας και ασφαλή παιχνίδια.

Συμβουλές χειρισμού ενός επιθετικού σκύλου

Σε όλους μας σχεδόν έχει τύχει έστω μια φορά στη ζωή μας να συναντήσουμε κάποιο σκύλο με επιθετικές τάσεις ή ενδείξεις προειδοποιητικών σημάτων επίθεσης.

Σε περιπτώσεις όπως γύμνωμα δοντιών, γρύλισμα, επιθετικό γάβγισμα, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να στρέψουμε αμέσως το βλέμμα αλλού, ν' αλλάξουμε στάση και θέση στο σώμα μας ώστε να βρεθούμε πλάγια ή ακόμα καλύτερα πλάτη προς το σκύλο, και με αργές κινήσεις ν' απομακρυνθούμε. Ποτέ δεν προκαλούμε και δε διαπληκτιζόμαστε με έναν επιθετικό σκύλο. Απαραίτητο επίσης θεωρώ πως είναι να γνωρίζουμε τα σήματα ηρεμίας (Calming Signals) που χρησιμοποιούν οι σκύλοι απέναντι σ' άλλα τετράποδα αλλά και προς εμάς τους ανθρώπους για να ηρεμήσουν και ν' αποφύγουν μια άσχημη κατάσταση.

Για ποιους λόγους δεν πρέπει να μαλώνω το σκύλο μου

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων κατά τη διάρκεια συμβίωσης με το αγαπημένο τους τετράποδο φίλο, σίγουρα έχουν θυμώσει κάποιες στιγμές με τις άτακτες συμπεριφορές τους και τα έχουν μαλώσει ίσως.

Αυτό που είναι καλό να γνωρίζουμε όμως και που υποστηρίζεται στη Θετική Εκπαίδευση Σκύλων, είναι ότι η χρήση βίας (λεκτικής ή σωματικής) και άγριας συμπεριφοράς απέναντι στο κατοικίδιό μας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Μπλοκάρισμα του μυαλού και συνεργασία υπό φόβο είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Αρνητικός συσχετισμός με κάποιον άνθρωπο, ζώο ή κατάσταση γενικά τη στιγμή της βίας επίσης μπορεί να υφίσταται. Ένας πολύ σημαντικός επιπλέον λόγος που πρέπει ν' αποφεύγουμε την έντονη τιμωρία, είναι το γεγονός ότι ένας σκύλος αποκτάει ανοχή και εθισμό σε μικρής έντασης βία και ίσως χρειαστεί όλο και περισσότερη στο μέλλον για να «συνετιστεί».

Ως Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων, αρνούμαι και αποκλείω οποιασδήποτε μορφής βία κατά τη διάρκεια της συμβίωσης και εκπαίδευσης των σκύλων μας και προτείνω πρόληψη και σωστή, Θετική Εκπαίδευση του κατοικίδιού μας για αποφυγή προβληματικών, δυσάρεστων καταστάσεων.

dogstories.gr, θετική εκπαίδευση σκύλων μαγνησία, θεσσαλία, βόλος, θετικός εκπαιδευτής σκύλων, εκπαίδευση σκύλων, dog positive training, training dogs, εκπαίδευση, κουτάβι, σκύλος, Βασίλης Χαρίσης
Copyright © 2009-2010 dogstories.gr