dogstories.gr logo
 
Τρίτη 16.08.22
Θετική εκπαίδευση σκύλων
 

Με την απόκτηση ενός καινούριου τετράποδου φίλου στο σπίτι μας, αυτόματα δημιουργείται και η ανάγκη μιας όσο πιο ομαλής συμβίωσης γίνεται.

Για να πετύχουμε αυτήν την ομαλότερη επικοινωνία, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε στον καλύτερό μας φίλο την εκπαίδευση που του
αξίζει.

Ο Θετικός τρόπος Εκπαίδευσης περιλαμβάνει 5 βασικά προγράμματα-πακέτα και μπορείτε να επιλέξετε αυτό που αρμόζει στις ανάγκες σας.

Παρακάτω αναλύονται καθένα από αυτά:

  • Εκπαίδευση Βασικής Υπακοής
  • Εκπαίδευση-Διόρθωση Προβληματικής Συμπεριφοράς
  • Εκπαίδευση-Βελτίωση Χαρακτήρα
  • Βόλτα Σκύλου-Dog Walking
  • Εκπαίδευση φύλαξης χώρου και προσώπων

Εκπαίδευση Βασικής Υπακοής

Η Εκπαίδευση Βασικής Υπακοής περιλαμβάνει κάποιες εντολές, η εκμάθηση των οποίων κάνει την καθημερινότητά μας και την επαφή με το σκύλο μας αρκετά πιο λειτουργική. Εντολές όπως Έλα, Κάτσε, Μείνε, Άσ' το, μπορούν να φανούν πάρα πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας επαφής και δραστηριότητας, και να μας βοηθήσουν σε πολλές περιστάσεις. Όλοι μας πιστεύω θα θέλαμε π.χ. να προφυλάξουμε το σκυλάκι μας απ' το να φάει κάτι το οποίο μπορεί να είναι βλαβερό και επικίνδυνο για την υγεία του. Προκειμένου να τραβήξουμε έντονα το λουρί του δεν είναι προτιμότερο μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης να υπακούει στην εντολή «Άσ' το»; Αντί να γίνεται ο καθημερινός μας περίπατος με το «φιλαράκο» μας μαρτύριο, δεν είναι καλύτερο να μάθει από την πρώτη στιγμή να βαδίζει σωστά δίπλα μας;

Πρότασή μου λοιπόν πάντα προς όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων είναι να εξασφαλίζουν στο ζωάκι τους την Εκπαίδευση Βασικής Υπακοής.

Εκπαίδευση-Διόρθωση Προβληματικής Συμπεριφοράς

Από τη στιγμή που υιοθετούμε ένα σκυλάκι και αποφασίζουμε να συμβιώσουμε μ' αυτό, η είσοδός του στο νέο περιβάλλον του σπιτιού αποτελεί για εκείνο μια καινούρια εμπειρία με διαφορετικούς όρους και κανόνες πολλές φορές. Αυτοί οι κανόνες μπορεί να είναι φυσιολογικοί για μας τους ανθρώπους, αλλά οπωσδήποτε άγνωστοι και άνευ σημασίας για τους τετράποδους φίλους μας.

Το να πηδάει π.χ. πάνω στα έπιπλα, να κάνει άλματα στην αγκαλιά μας ως ένδειξη ενθουσιασμού και αγάπης, ή να σκαλίζει με τα πόδια του τις όμορφες γλάστρες μας, αποτελούν μερικές από τις φυσιολογικές σκυλίσιες συμπεριφορές που είναι μάλλον ανεπιθύμητες και κουραστικές για μας.

Για τις παραπάνω αυτές περιπτώσεις, όπως και διάφορες άλλες, θα πρέπει να είμαστε εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε, και να θέσουμε με ήρεμο, θετικό τρόπο τους κανόνες που εμείς θέλουμε λαμβάνοντας πάντα υπόψη πως δεν πρέπει να κρίνουμε τις σκυλίσιες συμπεριφορές με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Εκπαίδευση-Βελτίωση Χαρακτήρα

Η Εκπαίδευση Χαρακτήρα είναι ένα από τα σημαντικότερα και ίσως δυσκολότερα προγράμματα εκπαίδευσης ενός σκύλου, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ψυχολογία του ζώου. Φοβίες, επιθετικότητα, διστακτικότητα, ληθαργικότητα, άγχος αποχωρισμού, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά συναισθηματικά προβλήματα που μπορεί ν' αποκτήσει ένας σκύλος λόγω ελλειπούς ή μη σωστής κοινωνικοποίησής του, αρνητικών, δυσάρεστων εμπειριών που μπορεί να έχει βιώσει, και μη κατάλληλο, θετικό χειρισμό καταστάσεων από εμάς τους ίδιους.

Η Εκπαίδευση Χαρακτήρα μπορεί να απαιτεί πολλές φορές μια πολυπλοκότερη και πιο δύσκολη αντιμετώπιση σε σχέση με τη διόρθωση μιας προβληματικής συμπεριφοράς και δε θα πρέπει σε καμμιά περίπτωση να αμελείται.

Η αδιαφορία μας π.χ. στην εμφάνιση μιας αμυδρής επιθετικής στάσης του σκύλου μας, πιθανότατα στο μέλλον να οδηγήσει σε κάποια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η έλλειψη ικανότητάς μας να χειριστούμε τη συμπεριφορά και τη ψυχολογία ενός σκύλου που εκδηλώνει άγχος και στρες αποχωρισμού,ίσως στο μέλλον προκαλέσει μέσα του ένστικτα καταστροφής.

Σοφό και ώριμο λοιπόν είναι να επιλέγουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης και διόρθωσης χαρακτήρα βασιζόμενο πάντα στις αρχές της Θετικής Εκπαίδευσης.

Βόλτα Σκύλου-Dog Walking

Είναι γνωστό πως οι έντονοι καθημερινοί ρυθμοί πολλών ιδιοκτητών σκύλων και η πολυάσχολη φύση της εργασίας τους, πολλές φορές δεν τους επιτρέπει και δεν τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσουν στο αγαπημένο τους κατοικίδιο. Κάθε σκύλος όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει ανάγκη για άσκηση και για μία βολτίτσα τουλάχιστον καθημερινά. Είναι πολλές οι φορές που έχω αντικρίσει ένα σχεδόν ενοχικό βλέμμα στο πρόσωπο κάποιων ιδιοκτητών σκύλων που αναγκαστικά εγκαταλείπουν τον αγαπητό τους «μικρό φίλο» για αρκετές ώρες ως και μέρες σε μια αυλή ή σε ένα μπαλκόνι. Είμαι σίγουρος πως αγαπούν πολύ το κατοικίδιό τους και θα ήθελαν να του αφιερώσουν το χρόνο που του αξίζει, απλά δεν είναι εφικτό λόγω άλλων ευθυνών.

Εκτός από τη Βασική Εκπαίδευση λοιπόν, στις υπηρεσίες μου ως Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων συμπεριλαμβάνεται ο καθημερινός περίπατος του κατοικίδιού σας με υπευθυνότητα, ενδιαφέρον και αρκετή θετική ενέργεια!

Εκπαίδευση φύλαξης χώρου και προσώπων

Η υπηρεσία εκπαίδευσης φύλαξης χώρου και προσώπων θεωρούνταν πάντα μια από τις βασικότερες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος. Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η εγκληματικότητα και η απειλή κατά των περιουσιακών μας στοιχείων δείχνει να έχει αυξηθεί,φαίνεται πως αυτού του τύπου η εκπαίδευση είναι πλέον πολύ σημαντική. Απαραίτητη προυπόθεση για να ξεκινήσει ένας σκύλος τη διαδικασία εκπαίδευσης αυτής της υπηρεσίας,είναι να έχει ολοκληρώσει τη βασική υπακοή και οπωσδήποτε να ανήκει σε μία ράτσα η οποία να διαθέτει το ένστικτο του φύλακα πιο έντονα.

Φιλοσοφία και άποψή μου σαν εκπαιδευτής,είναι να μη "ξυπνάμε" τα άγρια ένστικτα ενός σκύλου με παραδοσιακές μεθόδους άσκησης βίας,υπερβολικού περιορισμού,απομόνωσης,κλπ.,αλλά μέσα από τη διαδικασία εκπαίδευσης Βασικής Υπακοής, σταδιακά να ενισχύουμε και να "καλλιεργήσουμε" αυτό το ένστικτο προστασίας-φύλαξης στο σκύλο μας, χωρίς να χάνουμε τον έλεγχό του. Με κατάλληλο,σωστό χειρισμό λοιπόν,και τηρώντας αρχές Θετικής Εκπαίδευσης μπορούμε να έχουμε έναν ικανό σκύλο-φύλακα διατηρώντας πάντα τον έλεγχο της συμπεριφοράς και των ενστίκτων του.

dogstories.gr, θετική εκπαίδευση σκύλων μαγνησία, θεσσαλία, βόλος, θετικός εκπαιδευτής σκύλων, εκπαίδευση σκύλων, dog positive training, training dogs, εκπαίδευση, κουτάβι, σκύλος, Βασίλης Χαρίσης
Copyright © 2009-2010 dogstories.gr